Goed Gemoed is een veilige en stabiele plek waar individuen en gezinnen de ruimte krijgen om te praten over ziekte, rouw en verlies. We vinden het belangrijk dat er ruimte is voor iedereen, ongeacht culturele of religieuze verschillen.
Goed Gemoed streeft er ook naar om bedrijven en professionals in de welzijnssector te informeren over goede begeleiding bij ziekte, rouw en verlies. Hiervoor geven wij op maat gemaakte workshops en trainingen.
Bij Goed Gemoed werken wij met professionals die ruime werkervaring hebben en zelf ook ervaringsdeskundigen zijn.
Even voorstellen
Santucia Gradner
“Hoewel ik ben opgeleid als hulpverlener, komen mijn belangrijkste inzichten niet uit een boek, studie of werk, maar uit mijn eigen leven.”
Ik weet hoe het is om als kind te rouwen en te leven met een zieke ouder. In mijn leven heb ik helaas verschillende malen afscheid moeten nemen van een dierbare. Ik ken het verdriet, ik ken de angst, ik ken de machteloosheid en de woede die daarbij komen kijken. Ik weet hoe belangrijk een luisterend oor en begrip kunnen zijn. Hierdoor kan ik me ook goed inleven in andere mensen die rouwen.
Op mijn zevende overleed mijn oma, die als een tweede moeder voor mij was. Het verlies kwam onverwachts en heeft als kind veel met mij gedaan. Mijn oma werd op de Surinaamse manier begraven, vol rituelen. Iets wat ik nu prachtig vind en waar ik veel respect voor heb, maar als kind begreep ik hier weinig van en maakten de rituelen mij zelfs angstig. Ik kreeg paniekaanvallen, nachtmerries en had het gevoel dat niemand mij begreep. Uiteindelijk heb ik met een professional een herinneringsboek over mijn oma gemaakt. Samen plakten we foto’s in en schreven we mijn kostbare herinneringen aan mijn oma op. Dit was de eerste stap naar herstel. Doordat een onafhankelijk persoon naar mij luisterde kreeg ik weer de ruimte om mij als kind verder te ontwikkelen.
Rond mijn tiende werd mijn vader ziek: hij kreeg een ernstige longaandoening. Op mijn dertiende hoorde ik dat hij nog maar een paar maanden te leven had. Er veranderde van alles binnen ons gezin. Mijn moeder werd mantelzorger, ik stelde me op als de zorgzame dochter en mijn broertje als de gesloten zoon. Mijn vader was vooral heel boos. Boos op zijn ziekte, boos op zijn zwak-zijn, boos op de wereld. Mijn vader heeft daarna nog twintig jaar geleefd, maar door zijn ziekte veranderde hij als persoon. Geregeld kwam mijn vader op de eerste hulp of de intensive care terecht. Dit waren turbulente tijden binnen ons gezin. In de tussentijd kreeg mijn moeder twee keer kanker. Als kind maakte ik me zorgen om beide ouders en nam ik deze zorgen de hele dag met mij mee.
In 2017 verloor ik binnen vier maanden drie personen, waaronder mijn vader. Dit was het moment waarop er iets veranderde. Ik wist vanaf dat moment dat ik mensen die kampen met ziekte en rouw verder wilde gaan begeleiden omdat ik op meerdere manieren heb ervaren hoe ingewikkeld dit proces kan zijn.
Ik ben opgeleid als GGZ-agoog, maatschappelijk werker, rouwbegeleider, reiki-behandelaar en psychosociaal therapeut. Ik heb ruime werkervaring als ouder- en kind-adviseur, medisch en bedrijfsmaatschappelijk werker, ambulant begeleider en coach. Binnen mijn werk kom ik regelmatig in aanraking met ziekte, rouw en verlies en zoals je kunt lezen heb ik hier ook zelf veel ervaring mee. Mijn belangrijkste inzichten komen niet uit een boek, studie, of werk, maar uit mijn eigen leven. Ik denk dat dit mijn kracht is; het kunnen samenbrengen van de theorie, de praktijk en het inlevingsvermogen.
Missie en Visie
Missie:
Goed Gemoed is een dynamische onderneming die zich richt op jeugdigen, volwassenen en gezinnen die geraakt zijn door ziekte, rouw en/of verlies. Hierbij wordt geen cultuur of leefsituatie uitgesloten. Rouw is een uniek proces dat individuele aandacht verdient.
Visie:
Geen kind of volwassene mag zich in Nederland alleen, ongehoord of ongezien voelen in zijn emoties bij ziekte en rouw.